Ægte sort hvid billeder

Flotte sort hvid billeder er populære som aldrig før

I en tid hvor stort set alle de billeder, som vi bliver bombarderet med døgnet rundt er i farver, skiller sort hvid billeder sig pludselig ud fra mængden. Faktisk er sort hvid billeder blevet så populære, at mange fotohandlere verden over har haft svært ved at fremskaffe mørkekammerudstyr til de kunder, som finder deres gamle analoge kamera frem for at gå i mørkekammeret igen.
De fleste af os savner sikkert ikke duften af mørkekammerets kemikalier, og vi får nok svært ved at vende tilbage til at lave billeder som for 10 eller 20 år siden - nostalgi eller ej. Alligevel er der noget som vi kan lære fra den analoge tidsalder: vi kan være mere omhyggelige og tænke os om inden vi trykker på udløseren. Med et digitalt kamera skyder vi bare løs uden at det koster os noget og det resulterer ofte i alt for dårlige eller ligegyldige billeder. Da vi før købte film med 24 eller 36 billeder og måske i flere ISO udgaver, så var vi nødt til at overveje hvert billede hvis ikke økonomien skulle løbe løbsk - prisen for fremkaldelse og papirprint var den samme, om så billederne var gode eller dårlige. 
Nogle app udviklere har set tendensen med sjove apps som f.eks. »Darkr« hvor du kan vælge om du vil tage dine billeder med storformat-, mellemformat- eller pocket-kamera. Når du har taget dine billeder  kan du fremkalde dem i appens mørkekammer.

 

Du ser dem alle vegne - de flotte billeder og kunstplakater i sort hvid

Før den fotografiske verden blev digital fotograferede mange amatørfotografer med sort hvide film, som de selv fremkaldte i små mørke kælderrum eller på gæstetoilettet uden vinduer.
Når filmen var fremkaldt blev den lagt i forstørrelsesapparatet, projiceret ned på et stykke lysfølsomt fotopapir med forskellige eksponeringstider (en teststrimmel), fremkaldt, fixeret, skyllet og tørret. Først da kunne billedet bedømmes: hvilken belysningstid var mest korrekt, skulle det være mørkere eller lysere og var kontrasten god. Ofte var det nødvendigt at lave flere prøvebilleder inden man var tilfreds med resultatet. Det var spændende når man kunne se billedet langsomt komme til syne nede i fremkalderskålen, men det var også en dyr og tidskrævende hobby og efter flere timers arbejde var resultatet måske kun nogle få gode billeder.

 

Du kan få lavet dine egne sort hvid billeder i ægte sort hvid og uden farvestik hos Nordic Digital Lab

Du kan lave rigtig flotte sort hvid billeder uden at skulle tænke alt for meget over teknikken, hvorimod det kan være vanskeligere, at redigere et farvebillede, hvor problemer som farvestik og støj fra brugen af høje ISO værdier kan være svære at slippe af med. Du kan finde et utal af programmer og apps til at redigere billeder, som alle kan gøre konverteringen af billedet til sort hvid let. Der er masser af hjælp at finde på nettet, uanset om du bruger mobil eller computer til at redigere med.  Det vigtigste når du skal sende dit billede til fremkaldelse hos Nordic Digital Lab er at det er i så god kvalitet som muligt, er i formatet jpg eller jpeg og er konverteret til sort hvid.

 

Hvilke motiver egner sig til sort hvid?

Alle kategorier indenfor foto egner sig til sort hvid, det kommer lidt an på motivet, men nogle motiver er specielt egnede og historisk set også der hvor de er brugt mest: portrætter, gadefotografi, arkitektur, natur, high key og low key. Billeder med stærke kompositioner og skarpe kontraster er også velegnede, som f.eks. et vinterlandskab hvor den lyse sne og vinterhimmelen står i kontrast til et enligt mørkt træ.

 

Pioneere indenfor sort hvid fotografi - søg selv på nettet og se masser af flotte sort hvid billeder

Ansel Adams (1902-1984)
Adams er især kendt for sine utroligt flotte naturbilleder fra forskellige nationalparker i USA, bl.a. Yosemite National Park.

Irving Penn (1917-2009)
Amerikansk fotograf, som specielt beskæftigede sig med mode og portrætter bl.a. for magasinet Vogue.

Man Ray (1890-1976)
Amerikansk fotograf, mest kendt for sine surealistiske billeder.surrealistisk fotograf og filmregissør.

Edward Henry Weston (1886-1958)
Fotograf som er kendt som en af de mest betydningsfulde amerikanske fotografer i det 20. århundrede.

Henri Cartier Bresson (1908-2004)
Fransk surrealistisk fotograf, hvis værker har haft stor indflydelse på mange fotografer, kendt for sine gadefotos.

Robert Mapplethorpe (1946-1989)
Amerikansk fotograf, som blev mest kendt for sine portrætter af berømte personer, nøgenbilleder - både mandlige, kvindelige og selvportrætter.

Imogen Cunningham (1883-1976)
Amerikansk fotograf, kendt for sine enkle billeder af industrielle landskaber, nøgenhed og botanik.

 

Bestil dine egne flotte sort hvid billeder her!

 

UPLOAD DIT BILLEDE